February 26, 2024
Подправки

Копър

Копърът е едногодишно растение използвано за подправка, както и като съставка в някои медикаменти.Познат още от дълбока древност със своите чудесни качества.Има парлив, сладникав вкус.Ползва се за подобряване и обогатяване на салати, сосове, при маринати и туршии. Особено много се използва като подправка на таратор. Подходящ е за подправяне на риба, зеленчукови блюда и постни супи.

В ястие подправката възбужда апетита и спомага обмяната на веществата.

Копърът е част от семейство Сенникоцветни, чиито членове са също магданозкимион и дафинов лист.

История на копъра

Родината му е от Южна Русия, Западна Африка и Средиземноморския регион. Той е бил използван в продължение на хилядолетия поради своите кулинарни и лечебни свойства. Копърът се споменава и в Библията и в древни египетски писания.  Популярен в древногръцките и римски култури, където е  приеман като признак на богатство и е почитан поради  лечебните свойства. Още от Хипократ копърът е бил използван, , в рецепти за почистване на устата.

Сега копърът е значима подправка в кулинарното изкуство на Скандинавския полуостров, Централна Европа, Северна Африка и Русия.

Състав на копъра

Семената на копъра са  добър източник на калций и добър източник на минерали, желязо и манган

Избор и съхранение на копър

Добре е да се избира пресен копър пред сушен, тъй като е с по-високи вкусови качества. Листата на пресния копър трябва да изглеждат рехави и зелени  на цвят, за да е с добро качество.

Пресен копърът се съхранява в хладилник или увит във влажна кърпа . Много е крехък, дори да се съхранява правилно, копърът ще бъде запази свеж само за около два дни.

Подрежете отдолу стъбълцата на копъра и  ги сложите в чаша със студена вода,  обгърнете стръкчетата копър с влажна  хартия, а след това отгоре завийте  с плик или  найлонова торбичка . Копърът ще е готов за съхранение  и няма да поеме от миризмата на останалите продукти .

Копърът се съхранява  цял, нарязан или замразен,в херметичен контейнер.Копърът се поставя прав във найлонов плик с цип и е готов за замразяване. Копърът може да бъде замразен за период до два месеца.

Семената на копъра  се съхраняват в плътно затворен стъклен контейнер на  сухо,хладно и тъмно място, за да  се запазят свежи за около шест месеца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *