December 5, 2023
Празнични рецепти

Свети Дух

Този празник се празнува винаги в понеделник след Петдесетница. На този ден православната църква почита Светия Дух- едно от лицата на Светата Троица Светия Дух се изобразява , според традицията като гълъб. С този празник се край на цикъла от празненства по повод Възкресение Христово. На този ден отбелязване изпълването на светите мъце с Дух Светий и говоренето им на различни езици сред множеството и проповядване на Божието слово.

Този празник Църквата е установила заради величието на Пресветия и Животворящ Дух, Единосъщен с Бог Отец и Синът Божий. Чрез Него ни се дарява всяка мъдрост, живот, движение, Той е източникът на всичко живо.

Светите отци казват, че Светият Дух не е създаден от Отца, не е сътворен, не е роден, но произлиза от Него. Тази Божествена тайна Православната църква не се решава да подложи на разсъждение, защото смята, че Господ открива на човека само толкова, колкото му е необходимо за неговото спасение и много тайни остават за нас зад непроницаема завеса.

Светият Дух обогатява човека с духовни дарове и плодове духовни, украсява човека и с многообразни добродетели, прави го дърво добро, плодоносно, създаващо добри плодове (Матея 7:17).

Плодовете на Духа, по думите на апостол Павел, са: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милост, милосърдие, вярност, кротост, себеобуздание (Галатяни 5:22-23).

Рецепта за празника

Курбан чорба от петел

Необходими продуки

1 бр петел( може и бройлер, ако нямате петел)

1 добре узрял домат

2 моркова

2 глави стар кромид лук

30г масло

2 зелени чушки

Млян черен пипер- на вкус

1 малък корен целина

магданоз и сол на вкус

Приготвяне

Нарежете петела на порции. Измийте и изчистете добре, след което сложете в тенджера с вода да заври. Като заври махнете пяната, намалете котлона и варете 1 час. Почистете и нарежете зеленчуците, обелете и настържете домата и нарежете магданоза на дребно. Добавете зеленчуците, без домата и магданоза при месото. Варете заедно до омекване на зеленчуците. След това добавете маслото и домата.

Поръсете готовата курбан чорба от петел с магданоз и черен пипер.

Консумирайте с удоволствие, вяра и празнично настроение!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *