February 26, 2024
Празнични рецепти

Месопустна задушница

На 26.02.22 г. честваме паметта на нашите покойни близки и въобще поменаваме тезо , които вече не са при нас, като ги молим да изпросят Божия милост за нас, както и да ни закрилят от всяко зло. Ние пък съответно молим нашият небесен Отец да им прости извършените приживе грехове и да ги приласкае близо до себе си в райските селения!

Нека разгледаме какво се принася за упокой на душите на покойниците, както и ще изброим подходящи рецепти за приготовление на подавките.

Каква задушница отбелязваме. На тази дата ние отбелязваме месопустна задушница, наречена още голяма. Посещават се гробовете на близки покойници. Името произлиза от ” молим се за душата”. За помена приготвяме коливо-варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб, вино и дребни сладки и соленки.

Житото е символ на възкресението., защото по думите на св. ап.Павел ” житното зърно не може да оживее, ако първо не умре”. Виното е символ на кръвта на Иисус Христос. Паленето на свещи символизира горещата вяра, а пламъчетата напомнят за безсмъртието на душите на покойниците. Тамянът символизира чистата молитва, а цветята за добродетелите на покойника. Сладишите и виното се раздават с думите ” За Бог- да прости!”. На следващият ден са Месни Заговезни и започва Великия пост.

Сега ще предложим подходящи рецепти:

Коливо

Нужни продукти:

6 ч.чаши жито, или 1 кг.

4 ч.чаши масло

2 пакета чаени бисквити

2-3 ч.чаши смлени орехи

1 чаша пудра захар

Лимонова кора- за настъргване

2-3 ч. л. канела

2п. ванилия на прах

Как да приготвим:

Измиваме житото поне през три води и варим в 3 литра вода заедно с щипка сол, докато омекне на тих огън. Докато ври го разбъркваме внимателно, когато е готово го поставяме в студена вода, за да се подуе и стегне. Когато се свари се разстила на суха повъхност . Смесваме с натрошените бисквити , които да попият влагата, която е останала. След това добавяме останалите продукти. Отгоре поръсваме обилно с пудра захар.

!!! Какво не трябва да правим на Задушница? В никакъв случай да не оставяме подавките на гроба, защото те не са за покойника, а за останалите живи- да споменаат мъртвия с добри молитви в сърцето си.

Консумирайте с молитви за покойника !!!

Питка за помен

Нужни продукти:

1/2 кубче прясна мая

2 яйца

400 мл прясно мляко

1 с.л. захар

1 ч.л. сол

3 с.л. олио

800-900 г. брашно

Приготвяне:

Активизираме маята като я разтворим в малко топло мляко, захарта и малко брашно. Добавяме разбитите яйца и останалото мляко. След това добавяме разтвора към пресятото брашно. и замесваме еластично тесто.

След това го разкъсваме на 6 еднакви топки. Разточваме пет от тях до размер на тавата ни и ги мажем с олио. Редим ги една върху друга без петата от тях. Срязваме ги на осем, като започваме от средата , но не до края- оставяме около 2 см неразрязани. Хващаме всеки триъгълник, като го подвиваме отдолу, докато получим топка. Редим в тавата, като в центъра слагаме последният лист, който сме оформили във вид на топка. След това оставяме питката на топло да втаса. След това мажем отгоре с жълтък, посипваме със семки и печем във фурна загрята на 170 градуса,

Консумираме с молитва за упокой на близките ни, които са се представили пред Бог.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *