July 13, 2024
Празнични рецепти

Сретение Господне – 2 февруари

На този голям християнски празник завършва 40- дневното празненство на раждането на нашият Бог и Спасител Иисус Христос.

По същество на този празник ние празнуваме въвеждането на 40- дневният младенец Христос в Соломоновият храм, според еврейската традиция и Мойсеевия закон. По същото време живеел и праведен човек на име Симеон. Той имал обещание от Бог, че няма да се спомине преди да види обещания Месия. Когато внесли младенеца, той го взел в ръцете си и изрекъл ” Сега отпускаш своя раб, Владико, според думата Си с мир, защото очите ми видяха твоето спасение, което си приготвил пред лицето на всички народи- светлина за просвета на езичниците и слава на твоя народ Израиля!”

Същите тези слова се четат всяка вечер във вечерната служба, за да ни припомнят светите слова на светиня му. Самите тези изглеждали напълно безсмислени по онова време, но се сбъдват напълно по време на земният път на Спасителя. Той дал нов закон на народите- Закона на любовта и благодатта.

На празничната трапеза е прието да подготвим следните примерни гозби: Зелник, кравайчета, гози с петел- със кисело зеле, с ориз и с каша

Зелник

Необходими продукти:

1 пакет кори за баница

1 ч.ч. олио

1/3 ч.ч, мазнина за поръсване

1 по-голяма кисела зелка

2 стръка праз

Начин на приготвяне:

Нарежете праза на ситно и го запържете с част от мазнината. Нарязаното зеле също го запържваме, като е похлюпено, докато се запържва.

Като омекне зелето си пригответе намазнена тава.

Подреждате корите, като ръсите с мазнина и на всяка втора кора сложете първо плънка от зелето, после от пърженият праз

Затваряме с две кори и нарязваме на едри квадрати. Заливаме с вода и поръсваме с останалата мазнина. Печем зелника, докато се зачерви.

Комсумираме с удоволствие и мярка!
Солени кравайчета

Необходими продукти:

Брашно – 350 гр.

Прясно мляко – 100 мл

Захар- 1 с.л.

Краве масло- 120 гр.

Жълтъци- 1 бр

Мая- 1/2 кубче

щипка сол.

Начин на приготвяне:

Разтваряме маята в млякото. Добавяме захарта и малко брашно и оставяме да втаса. След това добавяме маслото, жълтъка и солта , и се замесва тесто.

Разточва се кора дебела 1 см. Изрязват се кравайчета, като използваме две чаши с различни размери. После мажем отгоре с яйце и поръсваме със сол.

Печем в намазнена тава и умерена фурна. Консумираме с удоволствие и мярка!

Петел с кисело зеле

Необходими продукти:

1 бр. домашен петел

1 кисела зелка

1/2 ч.ч. ориз

Сушена люта чушка

Червен пипер

Черен пипер

Олио

Начин на приготвяне:

Измиваме петела и го нарязваме на порции. В тенджера с повечко олио запържваме приготвените парчета.

Нарязваме киселото зеле и слагаме да къкри при месото, като добавяме 1 лъжичка червен пипер.

След това доливаме вода да покрие и оставяме да ври на тих огън , като гледаме капака да затворен или леко открехнат, за да не изври водата. Самият петел е с по-жилаво месо и е необходимо да се свари на слаб огън.

Когато пробвате и месото се къса сложете и измитият ориз и ако желаете и сушената люта чушка. След като се свари ориза вашата гозба е готова.

Консумирайте с удоволствие и мярка!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *