April 25, 2024
Празнични рецепти

Васильовден/Нова година

Според църковния календар на 1 януари отбелязваме паметта на св. Василий Велики.

Той е роден през 330 г. в Кесария Кападокийска ( Мала Азия) в знатно и благопристойно семейство и със силни християнски добродетели. Израства под влиянието на благочестивата си сестра Макрина. Положението на баща му като кесарийски ритор му дава възможност да получи отлично образование. Под влиянието на духовността в монашеските общности Василий на 26 години основава монашеско братство в Понт ,на река Ирис. Там той сътворява големият си труд “Монашески правила”, изграден на принципа на взаимното служение. Така монасите трябвало да бъдат пример, за това как и в раммките на обществото може да се следва пътя към царството Божие.

След борбите с арианската ерес св. Василий става архиепископ на Кесария Кападокийска и остава там до смъртта си. Свети Василий желаел изпълнението на евангелската заповед да не бъде оставено на личната воля на личната воля и мяра на отделния човек, а ” царският закон ” на любовта да се осъществява и в едни по-големи рамки, а любовта да стане основа на обществените институции. Така стига и до масовата и организирана благотворителност, до построяването на болници и приюти за бедните, които са първите институции от този вид в историята. С това св. Василий показва, че християнският живот не може да бъде сведен само до богослужението или личните аскетски подвизи, и че активното, организирано милосърдие е нещо, без което Църквата не е Църква, както и без лщбовта на хората, без реалното участие в живота на своите ближни, не може да има и спасителна любов към Бога.

Сега да обърнем внимание на новогодишната трапеза, приготвяна за края на светската година и за началото на следващата.

Новогодишната нощ е съпътствана с традиции, като: масата да е отрупана с всякакви вкусни ястия , за да ни върви и през новата година на такова изобилие,свинско и пуешко месо, чесън , жито, мед, орехи, различни ядки, вино и шампанско, цитрусови плодове…

Баница с късмети

Питка с паричка

Туршия

Сушени мезета

Торта или тиквеник

В средата на трапезата слагаме борова клонка, празнуващите да бъдат облечени с празнични дрехи, цялата маса да бъде подредена- не само вкусово, но и естетически.

Питата се разчупва от мъжът в къщата, масата се прикадява с тамян, има традиция най-старият член на семейството да завърти три пъти новогодишната баница. След това се поставя на масата и всеки взима парчето, което е срещу него ( не забравяйте, че баницата се разрязва/разчупва след като настъпи Новата година).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *