Праз лук

Сега ще обърнем внимание на един зеленчук, а също и ще предложим няколко рецепти с него.

Най-нежният лук, царят на гурмето, любимецът н здравословното хранене и любим спътник на много ястия е именно праз лукът!!!

Има множество полезни неща за него, измежду които са:

Бори се с инфекциите

ТЗаради високото съдържание на алицин празът подпомага организма да се бори с инфекциите. Самият алицин представлява вещество, изолирано от химиците Джеймс Кавалито и Джон Хейс Бейли през 1944г. Той е силно антибактериално и противогъбично съединение с антивирусни свойства. Сам празът предпазва от настинка , кашлица, грип и бронхит.

Помага за отслабване и подобрява чревното здраве

Съдържа между 3-10% инулин. Той ферментира в дебелото черво и служи за храна на добрите бактерии ( пробиотици). Инулинът има антимутагенни свойства,предпазва ДНК от увреждания, които могат да доведат до рак.

Съдържа много антиоксиданти

В него се съдържа много силния полифенол кемпферол, дейтваш антиоксидантно, противовъзпалително, антимикробно, кардиозащитно, неврозащитно, антидиабетно и антиостеопорозно. По просто казано бори се със свободните радикали, пази нервите и костите ни. Полифенол кемпферът защитава обвивката на кръвоносните телца ( ендотелиум) от увреждане от свободните радикали. Така се намалява рискът от хипертония и свързаните с него сърдечни заболявания.

Източник на витамини и минерали

Той е един от най-витаминозните листни и стволови зеленчуци. Само с 33 kkal на 100г тегло, празът съдържа 2г протеин, 8 г въглехидрати и 2 г висококачествени фибри. Голямото предимство на праза е изключително високото съдържание на минерали. Той съдържа магнезий, калий, калций, фосор, желязо и сяра. Съдържа и много фолиева киселина, известна като Б9 – фолат. Това е особено важен витамин от група Б, важен за протичането на успешна бременност и сдобиване със здраво дете. Фолиевата киселина спомага изграждането на здрава неврална тръба, от която се развиват главният и гръбначният мозък, редуцира риска от аборт. В праза има значими количества витамин А- 1667 IU, играещ важна роля за имунитета. Витамин С (12 мг в 100 гр) укрепва имунната система , бори се с уврежданията от свободните радикали и подобрява абсорбацията на желязо. Витамин К, помагащ кръвосъсирването и поддържането на здрави кости, като увеличава специален протеин, необходим за поддържането на калций в костите.

Празът влияе добре на хормоналният баланс

Заради чудесната комбинация от калий. калций и магнезий , аради която празът е наричан “женски” зеленчук и е препоръчително да бъде включен в менюто в случай на хормонален дисбаланс. Освен това той има високи нива на тиамин, рибофлавин и никотинова киселина. Запасът от аскорбинова киселина се удвоява по време на съхранение (40 мг витамин Ц на всеки 100г е рекорд). Освен всичко това празът има високо съдържание на витамин А и естествени захари.

Празът е един от най- полезните зеленчуци за нарушения на черния дроб и стомашно-чревния тракт. Редовната консумация на праз повишава апетита, намалява симптомите на ревматизъм и артрит и повлиява благотворно за намаляване последиците от стрес и преумора.

Добивите на праз са в пъти по- високи от добивите на лук

Считан за незаменим по времето на Древен Египет заради високата си производителност. Добивът му е няколко пъи по- голям от този на лука. Дори с няколко къси реда можете да осигурите достатъчно за няколо месеца.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *