February 26, 2024
Празнични рецепти

21 ноември- Въведение Богородично

Още от края на първи век християните си спомнят за Въведението на Пресветата Богородица в Божият храм. Празникът е един от големите 12 празника през годината, почитан и от православни и католици, като този е Богородичен.

Родителите на Приснодевата- Йоаким и Анна били бездетни дълго време, но усърдно се молели Богу за рожба. Дори по време на молитва света Ана дава обет да принесе роденото от нея дете в дар на Бога, за дабъде изпълнено с Божието милосърдие. Господ чува молитвите и дарява семейството с рожба. На празника Въведение Богородично ( 21 ноември) се обелязва деня, в който родителите й изпълняват обещанието си и дават детето си в служба на Бога. Още когато малката Мария навършва три години родителите я оставят в храма.

Празника се свързва с нейното посвещаване на Бога. Скоро след това родителите й се преселили от тоя свят, а по-късно желание да посвети сама себе си и да не сключва брак изявила и самата Мария. По внушение на Св.Дух свещениците я сгодили за Йосиф, който станал неин покровител и пазел обета, която тя пазела пред Бога.

Какво се прави на този ден?

Православните християни се събират цялото семейство, отиват на църква и се молят за здраве и благоговение. Накрая семейството се събира около трапезата. Въцърковяването на децата става след третата година, защото до тази възраст е възможно да са кърмачета.

Според християнството родителите и кръстниците дават кръщението като дар. Още в ранна възраст родителите могат да внушат увереност или не в собствените им способноти. Но също родителите могат да научат детето да вярва и уповава на Бог. Християнското семейство е една малка църква, от която започва духовното и нравствено обучение на децата чрез родителите.

Празнуването събитие напомня на бащите и майките за духовните им задълженията към децата. Затова 21 ноември се чества и като ден на православната младеж и християнското семейство.

А това почва със Св. Кръщение. То е тайнственото начало за ражданетов небето.

И нашето предложение за празничната трапеза е:

Филе лаврак с пяна от лимон

За приготвянето на тази ефектна рецепта са ни необходими:

  1. Две филета лаврак, приблизително 0.200 грама.

Сока от два лимона

Сто грама хубави по големи моркова.

Готов сос териаки 0.050 грама.

Сол, бял пипер.

Начин на приготвяне:

Двете филета лаврак овкусяваме със сол, бял пипер, сос териаки.

Навиваме филетата на руло с кожата от външната страна, закрепяне двете рула с игли за печене, клечки за зъби или дървени шишчета разделени на две.

В подходяща тавичка поставяме така приготвените филета, върху хартия за печене и поръсени със зехтин да се пекат на 180 градуса със вентилатор за 15 минути.

Докато филетата се пекат, приготвяме талиятелите от моркови.

С белачка за зеленчуци правим лентички от морковите, който заливаме със студена вода, 20 грама захар и 20 мл. лимонов сок разтворени във водата.

Минути преди сервиране, затопляме талиятелите от моркови на тиган с 30 грама масло и 30 грама сос терияки.

Пяната от лимон 🍋 приготвяме с интензивни разбъркване на студения сок от лимон в метална купа с метална бъркалка – тел за разбиване, или с миксер на висока степен за кратко време. Пяната приготвяме непосредствено преди сервиране.

Изпечените ролца филе лаврак поставяме в центъра на нашата чиния в която ще сервираме, отстраняваме клечките, аранжираме с талиятелите от моркови и внимателно сипваме пяната от лимон върху филетата от лаврак. Интересно, вкусно лесно!

Честит празник! Добър апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *