February 26, 2024
Празнични рецепти

Св. Николай Мирликийски Чудотворец – 6 декември ( Никулден)

На шести декември честваме паметта на един от най-ярките светии в християнската църква, а именнто Св. Николай от град Мира, в обласста Ликия.

Светиня му се родил през втората половина на 3 век в град Патра, в областта Ликия. Когато достигнал юношеска възраст проявил ревност да служи както чичо си (епископ Николай Патарски ) на Бог, и скоро бил възведен в чин презвитер. По време на ръкополжението епископ Николай изпълнен с пророчески слова изрекъл:” Братя! А виждам ново слънце, което изгрява на земята и обещава утеха на всички скърбящи. Блажено е стадото, което ще го има за пастир, защото той ще приведе към истината заблудените овци, и ще ги пасе на пасбиището на благочестието и ще бъде помощник на всички страдащи!” Целият си живот светията привел в изпълнение на тези думи: Не преставал да помага на страдащите, да защитава невинните, да укрепва слабите със силата на вярата и истината.

След кончината на родителите си употребил цялото си наследство за добри дела, като се стараел добротата му да остане анонимна, помнейки Божията заповед- да правим добро скришом и да не търсим земна слава.

Скоро му се явил случай да подпомогне един разорен жител на Патара, който в същото време имал три дъщери за женене. Тъй като човекът не бил свикнал на лишения намислил да пожертва невинността на дъщерите си и чрез тях да прридобие отново слава, почести и богатство. За щастие Николай узнал за плановете му и нощем подхвърлил пълна кесия с жълтици в двора на окаяния жител. На сутринта радостта на грешният човек била безмерна и омъжил достойно голямата си дъщеря. Сам светецът решил да устрои съдбата и на останалите две щерки. Когато била подхвърлена и втора кесия с пари и така била уредена съдбата и на по- малката дъщеря, бащата излял душата си в молитва към Бога: “Милостиви Боже, покажи ми тоя земен ангел, който ме спасява да изпадна пред тебе в грях!” Това желание било изпълнено: една нощ чул как някой отваря прозореца и хвърля кесия . Затичал се човекът и познал Николай. Изпаднал в сълзи на благодарност към светията.

След това светията се отправил към Божи гроб. По време на пътуването с лодка укротил с молитва морска буря и възкресил един паднал от мачтата моряк. Поселил се в един манастир, но волята Господня му отредила друг път. Една нощ, докато се молел чул глас: “ Николай, влез във всенародния подвиг, ако искаш да получиш от Мене венец!” . Николай изпаднал в недоумение от този глас, тогава чул отново:” Николай, това не е оная нива, на която можеш да принесеш плод. Обърни се към людете , та в тебе да се прослави името Ми!” Така Николай разбрал, че Господ му посочва друг живот и не иска от него монашеско смирение. Покорен на Божията воля той оставил избрания от него живот и се отправил към град Мир (областта Ликия) .

В същото време там избирали нов архиепископ, на мястото на починалия Йоан. Събралите се епископии се затруднявали в избора си вярвали, че само Бог може да ги просвети и вразуми. Господ чул молитвата им и открил волята Си на един от тях: Явил му се мъж с небесна светлина и заповядал същата сутрин да застанат на църковните врата- пръв, който мине – той е избраникът от Бога, името му е Николай.

В това време Николай пристигнал в град Мир и по обичай се отправил към храма. Веднъж щом прекрачил входа на храм бил хванат от един епископ и попитан за името.Така, по Божия воля и усмотрение Николай бил възкачен на архипастирския престол, колкото и да горял от скромност.

Много велики подвизи светецът извършил и по времето на гоненията срещу християните, по време на император Диоклециан, когато страдал заедно с хритияните по тъмниците, и по време на разкола и смутът внесен от разколника Арий, където светиня му не можел равнодушно да слуша еретическите учения, и ударил плесница на злосторника и заради което го лишили от епископски сан. Впоследсвие на чудно съновидение му възвърнали честта.

Като достигнал дълбока старост Николай починал тихо и блажено през 324 година. През времето на имп. Алексей I Комнин (1081-1118г) мощите на светеца били пренесени в Бари, в италианската област Антулия, на 9 май, и оттогава празника бива наречен “летен Св. Николай”

Този велик светец стана и първообраз на западния дядо Коледа ( Санта Клаус).

По традиция на този велик празник ние слагаме на трапезата ястие с риба ( традиционно шаран) . Ние ще ви предложим

Пълнен шаран

 1. Шаран един брой, 2- 3 кг. предварително измит и изчистен от люспите

2. Праз лук – 0.250 кг.

3. Стар лук – 0.250 кг

4. Ориз 🍚 – 0.200 кг

5. Гъби печурки – 0. 300 кг

6. Пресни домати 0.200 кг

И още: Лимони – 0.400 кг, Чесън – 0.0 30 кг. Олио, сол ,черен пипер, магданоз пресен или сух девисил.

Начин на приготвяне :

Почистения шаран осоляваме със морска сол, оставяме шарана в хладилник докато приготвяме плънката.

В дълбок тиган запържваме с олио – 0. 100мл., лука, празият лук, чесъна, гъбите и оризът , пържим продуктите до прозрачност на ориза , ориза да изглежда стъклен.

Овкусяваме плънката с подправките добавяме 0.200 мл. бяло сухо вино, след като виното се изпари, прибавяме 0.300 мл рибен или зеленчуков бульон, а в случай, че не разполагаме с предварително приготвени бульони , може да добавим 0.300 мл топла вода овкусена с рибен или зеленчуков бульон на кубчета.

Готвим плънката докато не поеме цялата течност, отстраняваме плънката от котлона и прибавяме 0.200 кг. пресен домат, обелен и нарязан на малки кубчета домат. Поръсваме плънката с магданоз, по желание може да се добавят 0.150 грама бели стафиди , предварително накиснати в сто грама хубав коняк,

орехи цели ядки 0.200 кг.

С така приготвената плънка пълним шарана, зашиваме го добре. Печем върху хартия за печене на 180 градуса без вентилатор един час.

Изпеченият шаран доукрасяваме с лимон и пресен домат .

Добър апетит, сервираме цял!

Понеже не всеки харесва дънни и костеливи риби, ние ще предложим още една рецепта, а именно

Паламуд на фурна

Необходими продукти:

 • 1 паламуд
 • 5 домата
 • 4 моркова плюс 1 за марината
 • 2 глави кромид лук плюс 1 за марината
 • оцет 1/2 ч.лч.
 • дафинов лист
 • 1/2 връзка магданоз
 • олио 1/2 к.ч.
 • сол
 • черен пипер

Начин на приготвяне:

Изчистваме рибата и я оставяме за една нощ да се маринова в оцета, дафиновия лист, 1 едро нарязани глава лук и един морков, магданоз и сол на вкус.

Следващия ден нарязваме на ситно 4 глави лук и ги запържваме в олиото. Добавяме едро нарязаните моркови и домати. Посоляваме,добавяме черен пипер на вкус и оставяме да поври за няколко минути.

В намазнена тава поставете рибата и я покрийте със задушените зеленчуци.След това я печете в умерена фурна.

Добър апетит!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *