April 25, 2024
Подправки

Чия

Да ви представим едно все още не толкова позната подправка, а именно чията

Семената й са малки , черни, ядивни и много полезни, с много хранителни качества от растението Salvia hispanica . Дори се смята, че семената й са били основен поминък за много девни племена- ацтеки, маи др.

Името на семената има символично значение и се свързва със сила и енергия. Тези семена запазват огромната си популярност- от древноста като основен поминък за множество племена, и днес като всепризната суперхрана.

В химичния й състав няма нещо забележимо, освен че са мощен хранителен източник Семенцата са богат източник на растителни влакнини( фибри), ценни протеини и мазнини. Отличава се и със солиден минерален запас, от които водещ е магнезият. Други елементи в не са калций, манган, фосфор и някои витамини от Б групата.

Високото съдържание на омега-3 мастни киселини. Те са съставени от девет полиненаситени мастни киселини. Харктерното за тях е, че не се синтезират самостоятелно в човешкият организъм, обаче са много важни за множество процеси в организма. Омега-3 мастните киселини предпазват от възпалителни реакции, спомагат лечението на възпалението, увеличават здравето на кожата , костите, косата и др.

Също като ленените семена ,тези на чиа са прекрасен източник на омега 3 мастни киселини. Даже семената на чиа съдържат много повече омега-3, отколкото много другипродукти, които се отличават в това качество

Обаче има съществена разлика . Омега-3 мастните киселини в чията са предимно АЛК ( алфа линоленова киселина). Значението на тази киселина за организма е огромно, тъй като след влизането си в тялото тя се преработва до определени чернодробни ензими и оттам подпомага за производството на други две важни омега-3 мастни киселини: ейкозапентаеновата киселина (ЕПК ) и докозахексаеновата киселина ( ДХК )

Рези семена имат нежен и специфиен вкус , а това ги прави подходящи за доавяне във всякакъв вид гозби. В допълнение нямат нужда да бъдат допълнително смилани, или пък да минавар каквато и да е допълнителна термична обработка. Можем да ги консумираме сурови, само след киснене във вода за кратко,препоръчително топла . След това могат да бъдат добавяни в плодови и зелнчукови салати, пудинги, сладкиши и още други. Консумацията им в сурово състояние пък ви гарантира запазването на полезните вещества, които се съдържат в чията.

Сред различните й приложения е и поръсването върху печива и зърнени храни.Защото може да абсорбира водата, а и мазнини, чията може да се използва като сгъстител на салатни или десртни сосове и е чудесен заместител на яйцата. Добавянето на чията в към дневното меню ще повиши и подобри хранителната стойност на всяко ястие.

Препоръчителната дневна доза е 20-30 грама или две супени лъжицаи) на ден.

В края ще натъртим на нещо важно – Подобрява метаболизма

Метаболизма представлява обмяната на веществата и елементите в нашият организъм. Знаем, че “скоростта” зависи от множество фактори, сред тях е и храненето. Заради това е препоръчително да се храним с такива храни. Както вече казахме, чията е богата на растителни фибри и други важни елементи. Фибрите абсорбират много вода и се разширяват в стомаха, което пък способства за усвояване на веществата, както и дълго засищане.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *