July 13, 2024
Подправки

Кардамон

Заради името си кардамонът е получил прозвището ” Царицата на подправките” в Южна Индия. Това е екзотична подправка, с огромно приложение в източната кухня, а също и в лечението на някои неразположения от здравен характер. В последно време се използва все повече и в нашата кухня.

Кардамонът на вкус е пикантна силна подправка с пикантен характер със силен аромат. Спада към семейство Джинджифилови ( Zingberaceae) . Нещо любопитно- понеже на латински наименованието й е Elletaria cardamomum и затова я чуваме и виждаме и чуваме като кардамон и кардамом-оказва се че и двете не са грешни.

Кардамонът е многогодишно растение, достигащо до 1.80- 3.60 метра височина.Образува зелени семенни шушулки, които се изсушават, а семената се използват за готвенее цели или смлени. Цветът на семената варира и е от зелено-кафяви, стигащи до черни и до изкуствени бели семена. Счита се, че най-качествен и скъп е зеленият кардамон, а кафявият смятат за по-некачествен. Белите зрънца се считат за най-естетични- получават ги като се обели черен кардамон.

Green and unripe cardamom pods in plant in Kerala, India.is the third most expensive spice, Guatemala is the biggest producer of cardamom

Но да видим историята на тази подправка. Той е с древна история, като в Индия е познат няколко стотин години преди Христа. Реално произходът му е от тропическите джунгли на Шри Ланка, Суматра и Малайзия. Официално подправката е внесена в Европа преди 1200 години. Още Хипократ пише в трудовете си за кардамона. Той го описва като растение виреещо в Южна Индия и дошло до Древна Елада и Рим, благодарение на търговията с Изтока.

Още от началото на разпространението си кардамонът е известен с многобройните му ползи за човека. Освен, че имал славата на афродизиак , той бил използван и в парфюмерийната индустрия.

Кардамонът не е евтина подправка. Той се нарежда на второ място, като на първо е шафранът. За сметка на това обаче са достатъчни да овкусят цялата гозба. Главно кардамонът е използван в индийската и азиатски кухни. Смленият кардамон е главна съставка на кърито.

Интересен факт и запазена марка за източната кухня е кардамонът да се слага в кафето, а в други страни ( Иран) слага в чая. Голяма чест в бедунската култура е да почерпиш госта си с кафе с кардамон. В Индия пък го прибавят като съставка на билкови чайове, наричани ” Йоги чай”

Днес кардамонът е отглеждан в Непал, Тайланд и Централна Америка. Заради силният си вкус и аромат трябва да се прилага в малки количества. Така в Скандинавската кухня се ползва главно за печени ястия, в арабският свят го ползват главно за местни сладки като ориенталската халва, а също и за солени ястия от ориз и месо, известни пилафи. В Индия кардамонът е основна съставка за къритата и гарам- масалата. В Европа кардамонът е разпространен най-много в Германия и там се ползва за подправяне на сладки.

Кардамонът е използван и като лекарство. Според дрревното индуско вярване Аюрведа това растение може да направи човешкия характер по-благ, като съумее да отбягва конфликтите в семейството и успее да изгради търпимост към неприятните хора.

Съпо премахва и мислите за ненужни покупки, гласи учението за Аюрведа. Според индийската народна медицина кардамонът лекува раздразнен стомах, болки в гърлото, мигрена, а в комбинация с мляко и мед- импотентност. С една щипка кардамон в кафето или чая променя напитките коренно и те стават много по-ободряващи, тонизиращи, а впоследствие действа и като афродизиак!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *