July 13, 2024
Пътешествия

Одрин

Из одринските забележителности…

Първо, а и препоръчително е хубаво да опитате прословутия турски чай…

След това , като седнете в местен ресторант, почти задължително е да опитате местния специалитет там –

пържен дроб, който там се нарича „тава джигер“ , и е познат още и като кулинарния султан на Одрин.

Черният дроб трябва да е приготвен или от агнешки , или телешки дроб ( животното трябва да е младо, на не повече от година).  Месото е нарязано много тънко (“ Тънко,като листа“-местни кулинари ). Лентите са изчистени от кръв, сухожилия и вени и се овалват в черен пипер и брашно и се пържат за няколко минути в силно нагорещена мазнина. Вече готов „Тава джигер“ се сервира в купичка , придружена от прясно нарязан червен лук. червени подправки , познати като „сумак“,  нарязани домати и изпържени сушени            люти чушки    „karaaci „

В Турция обичат да консумират специалитета със студен айран,или както те му казват „турска мътеница“

Местните са много гостоприемни и отворени към срещи с другите…

Дори и местните майстор готвачи с радост позират за снимка.

Другото забележително за Одрин е българските православни храмове там.

Православния храм ,именуван „Св.Св. Константин и Елена“ там пази християнският дух .

Градът има много голяма история, като централно място в Тракийската равнина, винаги е бил примамлива цел за завоевателите.

В древни времена, след разпадането на Римската империя Одрин остава византийска провинция. Съответно българите неколкократно са го превземали. Като започнем от хан Крум, който превзема града през 813 г.,след това цар Симеон на два пъти го превзема( 914г. и през 921 г.). След време ( 15 август 1002г.) българския цар Самуил напада, превзема и разграбва крепостта. Особено важно е да отбележим,че гражданите на Адрианопол ( старо име на Одрин)  издигат български знамена над твърдината и че на 14 април 1205 г. цар Калоян разгромява тежко въоръжената армия на кръстоносците и пленява императора им Балдуин I Фландърски.

По- късно Одрин е превзет от османките пълчища и дори за известно време( 92 години) е тяхна столица

В новата история помним обсадата на Одрин ( 1912-1913 г)от българските войски ,по времето на Балканската война. На гарата му- Караагач е извършена първата бомбардировка
върху военно цел в света .Това е дело на български самолет на 29.10.1912 г., като през март на следващата година крепоста е
превзета от българските войски.Този ден- 13 март днес отбелязваме с „Ден на Тракия“

Днес в града има джамии, църкви, исторически паркове, дворци, религиозни училища, безистен, покрит базр, бани и мн.други.Освен това има и римокатолическа църква и синагога, която е втора по големина в Европа.Там е и Тракийският университет, смятан за един от най-добрите в Турция. Недалеч оттам е и Музеят на здравето- бивш величествен дворец на султан Баязид, дарен за медицинско училище.

Централния площад е заобиколен от три джамии-„Селимие“,“ Уч Шерефели“и старинната „Талат паша булвари“.

Джамията Селимие е гордостта на Одрин.

Наречена е на името на султан Селим Втори,

син на Сюлейман Великолепни. Призната е за е

за едно от най-високите постижения в ислямската

архитектура. Строена е от известния Мимар Синан,

   като е изградена за 6 години ( 1569-1575 г.).

Освен тези забележителности,интерсна за посещение е затворническата“, Одринската“ кула,намираща се в северната периферия на града, както и гарата „Караагач“, където днес е ректората на Тракийският университет.

След като разгледате всички забележителности седнете да опитате прословутият „тава джигер“- вкусният специалитет на този величествен град.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *