June 20, 2024
Празнични рецепти

18.01. Атанасовден

На 18 януари православната църква чества паметта на св. Атанасий Велики.

Той е роден ед 295 година в Египет, Александрия( тогава столица на Египет) в бедно християнско семейство. На 23 годишна възраст е ръкоположен за дякон и участва в Първия вселенски събор( Никя, 325г.) .На 28 годишна възраст той получава епископски сан. Вече като архиепископ на Александрия се включва много активно в борбата срещу арианската ерес. Предава Богу дух на 2 май373г.

Според народните поверия св. Атанасий е посочван за господар на студовете и снеговете. Вярва се че от този ден нататък зимата си отива, Още се вярва, че той , облечен в копринена риза отива в планината на своя бял кон и се провиквал “Върви си зимо, идвай лято!”, тъкмо и затова празникът е познат още като” среди зима””. Мнозина все още помнят това което се казва: ” Атанас гелди и яз гелди” или ” Атанас дойде и зимата си отива”

Празникът, заедно с Антоновден , почита ножари, налбанти , кожари и ковачи.  Още и също като предходният празник се счита , че е празник за умилостивяване на шарката, синята пъпка и чумата.  Пекат се питки, кито се надупчват с вилица, да не се нашарят децата с болести. Жените спазват традиции сходни с Антоновден.

Традиционни рецепти за празника са :

Медена питка- показана в публикацията за Антоновден, свинско с бамя и пиле с ориз

Свинско с бамя

 

Нужни продукти:

1кг свинско месо

о,500 кг бамя

150 мл олио

20 мл доматено пюре

2 глави лук

2 с.л. брашно

сол

Приготвяне:

Накисваме бамята, след което я почистваме. Запържваме нарязаното месо с нарязания на ситно лук. Когато се позачерви го изсипваме в тенджера и изсипваме отгоре бамята.Доливаме вода и варим. Когато е почти готово добавяме брашното и доматеното пюре.

————————————————————————————————————————————————————–

Пиле с ориз

 

Нужни продукти:

1 пиле на порции

1 морков

2 глави лук

2 ч.ч. ориз

6 ч.ч. бульон

джоджен, сол, куркума

черен пипер- смлян и на зърна

сока на половин лимон

Приготвяне:

Слагаме пилето да заври в подсолена вода.Когато заври се добавят 1 нарязана глава лук и черният пипер.

Отделно в тигам запържваме другата глава лук, нарязана на ситно, заедно с нарязаният морков. Добавяме и оризът и запържваме.

В тава се слагат оризът, месото, бульона и подправките. Печем в умерена фурна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *